8 Temmuz 2018 Pazar

ABD ASKERİ GÜCÜ...

ABD'nin Silah Gücü

Amerika’nın Askeri Birimleri Ve Güncel Durumları

                Amerika Birleşik Devletleri , askeri manada Rusya ve Çin gibi büyük ülkelerin karşısında NATO ve kendi müttefik devletleri için büyük bir koruyucu güç olduğu su götürmez bir gerçektir. Elbette her ülke gibi ABD de kendi ulusal çıkarlarını her daim önde tuttu ve bundan sonra da tutacaktır ne var ki Körfez Savaşı ve daha sonrasında ki süreçte neler olduğuna hepimiz hakim durumdayız. Bölgede ki istikrarsızlığın sebebi Körfez Savaş’ı itibari ile başlamış ve halen devam etmektedir. Benzer durumların şuan için Suriyede de görüldüğünü düşünecek olursak ABD’nin envanterinin değerlendirmemiz iyi olacaktır.         
             Araştırmalarımız sonucunda aslında ABD’nin müttefikleri üzerinden kurduğu üstlerle düşmanı olacak hemen her ülkeye anında karşılık verme gücüne sahip , bunun yanında kendisine rakip veya tehlike olarak gördüğü her ülkeyi kurmuş olduğu askeri üstlerle tamamen çevreleyecek duruma gelmeyi hedefliyor ki buna sürekli olarak nükleer silahları yüzünden sürtüştüğü İran örnek olabilir.
Benzer bir durumu şuan DAES için Suriyede de yapmaya başladı.
                 Bilindiği üzere ABD, dünyanın en büyük nükleer gücüdür. ABD envanterlerinde 5.113 nükleer silah başlığı bulunmaktadır. ABD Ordusunun elinde 500 kısa menzilli taktik nükleer başlık mevcuttur.. Nisan 2010’da Rusya Federasyonu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Prag’da imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması ile her iki ülke 1.550’den fazla nükleer silah başlığına sahip olmamayı kabul etmişlerdi. ABD’nin elinde 500 tondan fazla nükleer silah bulunmaktadır.
              5 bin 500 kilometre menzilli 450 adet Minuteman III füzesi, 288 balistik ya da bin 152 nükleer başlıklı füze taşıyan Ohio sınıfı 14 adet Amerikan nükleer denizaltısı, Denizaltılarda 450 kilotona ulaşan (Hiroşima’ya atılan atom bombasının 30 kat fazlası) güce sahip TRIDENT II D5, 500 nükleer silah atabilme kapasitesine sahip ve yakıt ikmali yapmadan uzun menzil uçabilen 113 gemideki 60 kadar  B-2A Spirit ve B-52H bombardıman uçakları gibi nükleer taşıyıcılar da yine ABD Ordusunda olası müdahaleler için hazır bekletilmektedir.
Donanma Gücü:
             Ağustos ayında geri dönmesi planlanan USS Nimitz adlı donanma uçak gemisi ilk emirlere göre Akdenizde kalacaktı ancak daha sonra verilen emirle USS Nimitz gemisi geçtiğimiz günlerde ABD yönetimi tarafından çağrıldığı bildirildi. Süveyş Kanalı'ndan geçen geminin yılbaşından önce ABD'ye geri dönmesi bekleniyor.  Bunun dışında, donanma gemisi USS Graveley'in de Akdeniz'den ayrıldığı ve ABD'ye dönmekte olduğu kaydedildi. Diğer bir uçak gemisi USS Harry S. Truman ise Kuzey Arap Denizi'nde kalmaya devam ediyor. USS Stout , USS Ramage ve USS Monterey gemileri de hala Akdeniz'de bulunuyor. ABD donanması, USS John C. Stennis adlı uçak gemisinin, yaz sonunda, planlanandan birkaç ay önce Ortadoğuya gönderileceği duyuruldu.
           ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri George Little, ''USS John C. Stennis'' gemisinin, Ortadoğu'dan dönecek geminin yerine yaz sonunda yollanacağını belirtti.Little, yeni geminin planlanandan önce gitmesinin İran'la sorunlar ya da Suriye'deki olaylara karşılık olup olmadığına ilişkin bir soruya ise bunun "bir belirli bir ülke ya da tehditle ilgili olmadığı" karşılığını verdi.Aslında bölgede halihazırda iki uçak gemisi bulunuyor, ancak birinin USS John C. Stennis gemisi ulaşmadan dönmesi öngörülüyor.
            ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), George W.H. Bush uçak gemisinin 13 Şubat itibarıyla Akdeniz'den DEAŞ karşıtı operasyonlara katıldığını açıkladı.CENTCOM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, George W.H. Bush uçak gemisi saldırı takımının, DEAŞ'a ait birçok bölgedeki hedeflere hava saldırısı düzenlemeye başladığı ifade edildi. Tam isabet sağlayan bu birimlerin ne kadar bölgede kalacağı merak konusu. Açıklamada, George W.H. Bush uçak gemisine, hava unsurlarının yanı sıra güdümlü füze kruvazörleri USS Philippinne Sea ve USS Hue City'nin yanında güdümlü füze destroyerleri USS Laboon ve USS Truxtun'un da eşlik ettiği belirtildi.ABD Donanması 6. Filosu'na bağlı olarak harekat icra edecek olan uçak gemisinin 2 Şubat'ta Akdeniz'e girdiği kaydedildi.En son Dwight D. Eisenhower uçak gemisi, 28 Haziran ile 7 Temmuz ve 6-12 Aralık 2016 tarihlerinde Doğu Akdeniz'de görev yapmıştı.Bloomberg'e açıklama yapan Sancoff, Ghost adını verdiği savaş gemisinin 'sıcak sularda' gerçekleştirilen görevlerde denizcilere yardım edeceğini ifade etti. Sancoff, Ghost'un düşman sularına girerek görev tamamladıktan sonra radarda hiç iz bırakmadan geri dönebileceğini ileri sürdü. AP'nin haberine göre, uçak gemisi USS John C. Stennis, Bremerton'daki limandan bugün hareket edecek. İçinde yaklaşık 3200 askerin bulunduğu Nimitz tipi uçak gemisi, San Diego açıklarında, aralarında F/A Hornet ve Superhornet bombardıman uçaklarının bulunduğu yaklaşık 80 uçağı almak için duracak.Uçak gemisi, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nu geçerek 1 ay sürecek yolculuktan sonra Bahreyn'de üslenen Amerikan Donanması 5'inci Filosunda görev yapan uçak gemisi USS Dwight D. Einsenhower'a katılacak.Donanma gemisi USS Graveley'in de Akdeniz'den ayrıldığı ve ABD'ye dönmekte olduğu kaydedildi. Bunların dışında da USS Graveley geri döndü. ABD'nin 3'ü Akdeniz'de olmak üzere bölgede halen 4 gemisi bulunuyor.
         Uydu Ülkelerde ki Askeri Üstler:
              ABD, Haiti’de MINUSTAH, Batı Afrika’da UNOWA, Batı Sahra’da MINURSO, Liberya’da UNMIL, Fildişi Sahili’nde UNOCI, Kamerun ve Nijerya’da CNMC, Kosova’da UNMIK, Kıbrıs’ta UNFICYP, SGGOS ve CMPS, Suriye’de UNDOF, Lübnan’da UNIFIL, UNIIIC, UNSCO ve UNSCOL, Orta Doğu’nun genelinde UNTSO,  Irak’ta UNAMI, Orta Asya’nın genelinde UNRCCA, Gine-Bissau’da UNOGBIS, Sierra Leone’de UNAMSIL, UNIPSIL ve UNIOSIL, Angola’da MONUA, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde MONUSCO, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde BINUCA, yine Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad’da MINURCAT, Darfur’da UNAMID, Burundi’de BINUB ve ONUB, Sudan’da UNMIS, Somali’de UNPOS, UNSOA ve ‘AMISOM’a destek’, Etiyopya ve Eritre’de UNMEE, Afganistan’da UNAMA, Hindistan ve Pakistan’da UNMOGIP, Nepal’de UNMIN, Timor-Leste’de UNMIT ve Doğu Timor’da UNOTIL çerçevesinde faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir.
             ABD; Irak’ı işgal ederek bu bölgede daimi bir askeri yığınaklanmayı sağladı. Bağdat’ta Dicle Nehri kıyısında elektriğinden, suyuna, hava alanından uydu haberleşmesine kadar tamamıyla kendi kendine yeterli, nükleer saldırılara bile dayanıklı muazzam bir askeri ve diplomatik üs inşaa etti. Bu üs tamamlandığında ABD Ortadoğu’nun kalbinde kalıcı bir konuşlanmaya geçmiş oldu.
             ABD'nin yaklaşık 300 askeri üssünden 70'ten fazlası bu ülkenin dışında bulunuyor. ABD'nin yabancı ülkelerde askeri kuvvet bulundurması temel olarak iki nedene dayanıyor; stratejik ve politik nedenler ile askeri nedenler. Stratejik ve politik nedenler arasında ABD'nin dünyanın süper gücü olduğunu göstermek istemesi en önemli etken. ABD'nin çıkarlarını doğrudan korumak, ana karalara kolaylıkla ulaşmak, doğru stratejiler uygulayıp uygun askeri kuvvetleri kullanarak önemli müttefik ilişkilerini korumak, güçsüz (ve genelde ABD çıkarlarına hitap eden) ülkeleri koruyarak dengeleri sağlamak. Askeri nedenler arasında ise bölgesel durumlara hakim olma ve bilgi alma kolaylığı, müttefikleri eğitme olanağı, bölgeleri daha iyi tanıyarak stratejiler geliştirebilme ve acil durumlarda anında harekete geçme sayılabilir. ABD'nin sürekli olarak yurt dışında görev yapan, rotasyonla hareket eden ve beklenmedik durumlarda operasyonlara katılan birlikleri bulunuyor. Normal koşullarda Ülke dışındaki Amerikan askeri sayısı yaklaşık 235 bin. Rotasyon ve bazı özel durumlarda bu sayı daha da artabiliyor. Birliklerin yüzde 44'ünü Amerikan Kara Kuvvetleri, yüzde 30'unu Hava Kuvvetleri, yüzde 26'sını ise Deniz Kuvvetleri oluşturuyor.


              Amerikan Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin Avrupa'da 109-134 bin, Asya ve Pasifik'te 90 bin personeli bulunuyor. Bunların yaklaşık 48 bini Hawaii'de. Körfez'de ise 1991 yılında dek ABD askeri bir varlık göstermiyordu. Bugün ise yılın büyük bölümünde bölgede faaliyet gösteren 23 bin personel bulunuyor. ABD'nin ülke dışındaki belli başlı üsleri arasında aşağıdakiler sayılabilir:

Ülkelere Göre Ordu Dağılımları:
  • Ülkelere Göre Ordu Dağılımları:
    DENİZ KUVVETLERİ:

    1. Bahreyn - ASU-Bahrain
    2. Diego Garcia - NSF Diego Garcia
    3. Guam - USN Forces Marianas
    4. Güney Kore - COMFLEACTS Chinhae
    5. İngiltere - COMNAVACTUK London
    6. İspanya - NS Rota
    7. İtalya - NAS Sigonella
    8. İtalya - NSA Gaeta
    9. İtalya - NSA La Maddalena
    10. İtalya - NSA Napoli
    11. İzlanda - NATO Üssü Keflavik
    12. Japonya - FLTACT Sasebo
    13. Japonya - FLTACT Yokosuka
    14. Japonya - NAF Atsugi
    15. Japonya - Camp S D Butler (deniz piyadeleri)
    16. Japonya - MCAS Iwakuni (deniz piyadeleri)
    17. Küba - NS Guantanamo Körfezi
    18. Puerto Rico - NS Roosevelt Roads

    HAVA KUVVETLERİ:

    1. Almanya - Geilenkirchen AB
    2. Almanya - Ramstein AB
    3. Almanya - Rhein-Main AB
    4. Almanya - Spangdahlem AB
    5. Avustralya - Woomera
    6. Guam - Andersen AFB
    7. Güney Kore - Kunsan AB
    8. Güney Kore - Osan AB
    9. İngiltere - RAF Lakenheath
    10. İngiltere - RAF Mildenhall  
  • 11. İngiltere - RAF Molesworth
    12. İtalya - Aviano AB
    13. Japonya - Kadena AB
    14. Japonya - Misawa AB
    15. Japonya - Yokota AB
    16. Panama - Howard AFB
    17. Portekiz - Lajes Field
    18. Suudi Arabistan - ABD Askeri Eğitim Misyonu
    19. Türkiye - İncirlik AB
    20. Türkiye - İzmir AS




    KARA KUVVETLERİ:

    1. Almanya - Ansbach
    2. Almanya - Bad Kreuznach
    3. Almanya - Bamberg
    4. Almanya - Baumholder
    5. Almanya - Darmstadt
    6. Almanya - Friedberg
    7. Almanya – Giebelstad
  • 8. Almanya - Giessen Depot
  •  9. Almanya - Grafenwoehr 
  • 10. Almanya - Hanau
  •  11. Almanya - Heidelberg 
  • 12. Almanya - Hohenfels 

  • 13. Almanya - Illesheim 
  • 14. Almanya - Kaiserslautern
    15. Almanya - Kitzingen
    16. Almanya - Mannheim
    17. Almanya - Schweinfurt
    18. Almanya - Stuttgart
    19. Almanya - ABD Ordusu Avrupa
    20. Almanya - ABD Bad Aibling
    21. Almanya - Vilseck
    22. Almanya - Wiesbaden
    23. Almanya - Wuerzburg
    24. Belçika - NATO-Brüksel
    25. Belçika - Shape-Chievres
    26. Güney Kore - Camp Casey
    27. Güney Kore - Camp Henry-Taegu
    28. Güney Kore - Camp Hialeah-Pusan
    29. Güney Kore - Camp Humphreys

    30. Güney Kore - Yongsan
    31. Hollanda - Schinnen
    32. İngiltere - Menwith Hill
    33. İtalya - Livorno
    34. İtalya - Vicenza
    35. Japonya - Camp Zama
    36. Japonya - Torii Station
    37. Panama - Fort Clayton
    38. Puerto Rico - Fort Buchanan 
  •  (Edindiğimiz bilgiler , CENTCOM yani ABD Merkez Komutanlığı’nın sitesinden ve çeşitli haber sitelerinden karşılaştırmalar yapılarak alınmıştır.)
Previous Post
Next Post

About Author

0 yorum: